úterý 11. října 2016

Jussi Adler-Olsen

Ráda bych Vám představila tohoto dánského spisovatele. Podle mě není moc Dánů, kteří píšou detektivky. Možná jo…..ale mnou políbený je jen tento.
Zatím za svoji kariéru už něco napsal, ale tato šestice knih, příběhů Oddělení Q, kodaňské policie je nejnovější a nejznámější a dle mého názoru nejpovedenější.
Olsen si vybírá témata, která jsou nevšední, přesto reálná a zajímavá.





První díl z Oddělení Q, dostáváte se do prostředí Dánska a ač je to první díl je to prostě bomba. Nechci tady rozebírat děj, nicméně pokud nechcete číst všechny jeho knihy tento díl vřele doporučuji.  Prostě je to vybrané super téma a ještě lépe zpracované, dokonalá zápletka. Byla jsem opravdu velmi nadšená, například oproti Nesbovi kde se první dva díly trápíte tak tohle je pravý opak. Je pravda, že u Olsena to má u dalších děl naopak sestupnou tendenci, ale o tom později.
Druhý díl je trochu slabší, opět je tam zajímavý děj, jak mohou zazobané „děti“ trávit svůj volný čas.
Třetí díl bych znovu opět doporučila, protože laťka je opravdu hodně vysoko.
Pokud máte rádi sociální témata, zvláštní lidské osudy, které jsou ale tak uvěřitelné a pravdivé Olsen vás opravdu osloví.
Složka 64 je asi ze všech dílů nejdrastičtější. V tomto díle se jedná o zneužívání dívek a mladých žen, a opět se tam promítá náboženství nebo nějaký druh víry. To je pro Olsena celkem typické.
Bohužel nikdo nepíše jako bůh (kromě Larrsona) a proto je tu již zmiňovaná sestupná tendence.
Marco je tak trochu propadák, protože ostatní knížky jsou tak skvěle napsané.
A nakonec poslední a nejnovější díl – Nesmírný – je něco jako znovuzrození Olsenovy geniality ke psaní, jen to trochu trvá a není to úplně nejlepší – nejdelší kniha, která má skoro 600 stran, ty kteří čtou chronologicky osloví, ale až někdy na straně 300…..

Pokud bych to měla shrnout, je to velmi úspěšný autor a pokud jste milovníkem severských detektivek stojí za přečtení a ti co by rádi začali číst tento žánr můžu jen doporučit. Autor jako takový ode mě získává hodnocení 90%


ŽENA V KLECI                      100%
ZABIJÁCI                               70%
VZKAZ V LAHVI                   100%
SLOŽKA 64                           100%
MARCO                                 50%
NESMÍRNÝ                           70%





Žádné komentáře:

Okomentovat